Pákozd foci

Fórum

Labdarúgó mérkőzések televíziós közvetítése Magyarországon

Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást. Regisztrálj itt!

2012.01.25 11:33:10
Balint
1970-2002 között csak a képi minőség fejlődött, a legnagyobb újítás talán a '80-as évek lassított felvételei voltak. Folyamatosan fejlődött a kamerák mozgatása,

1974-ben, már sínen távirányítással vezérelték a felvevőket.

2002-ben újszerű volt a bukó kamerák feltűnése, de ezeket végül csak a nyitómérkőzésen használták. A japán-koreai torna érdekessége, hogy a világon először, Dél-Koreában a legnagyobb hírportál már online, szövegesen közvetítette a meccseket!

2006-ban Németországban már használták a bukókamerákat és elterjedt lett a szöveges streamelés, már digitálisan mérték a játékosok teljesítményét a kamerák felvétele alapján (pl. mennyit futottak, milyen sebességgel, mekkora volt a labda sebessége stb.), de ezt a technológiát azóta korszerűbb megoldások váltották fel.
2012.01.25 11:31:05
Balint
2. rész

Az 1970-es Vb-n megtörtént a csoda, színesben izgulhatták végig a küzdelmeket!
Mexikóban egyedül a nagy magasságok és a meleg idő okozott gondokat, de végül sehol sem maradt el egyetlen egy meccs közvetítése sem.Magyarországon 1970-ben volt látható az első színes helyszíni adás (az április 4-i díszszemle).

1970-ben és ’74-ben Magyarország válogatottja nem jutott ki a világbajnokságra, így nem is volt közvetítés ezekről, a mérkőzésekről.
Pedig 1969-ben megkezdődött a kísérleti SECAM színes műsorsugárzás az UHF sávú budapesti adón

1971-ben a 2. adó bevezetésével egyidejűleg megszűnik a színes műsorsugárzás kísérleti jellege, és Magyarországon mind az 1. mind a 2. műsor keretében megindul a színes műsorok sugárzása

1972 ugrásszerű fejlődést hozott: munkába állt az NSZK-ban gyártott új, színes közvetítőkocsi

1974-ben áttörés történt a sportközvetítésekben: idehaza is látható volt a Cassius Clay (Muhammad Ali)–John Frazier nehézsúlyú profi ökölvívó világbajnoki döntő.

1977-ben kapott helyet a műsorban az első Forma–I-es közvetítés Monacóból.

1978-ban Élőben közvetíti a Televízió a foci VB-t (és a Szent Korona hazaérkezését is)

2012.01.25 11:28:08
Balint
Ityával folytatott beszélgetésünk során az a kérdés merült fel, hogy mikor volt látható először színes műsorsugárzásban labdarúgó mérkőzés Magyarországon?

Ennek kapcsán készítettem egy összeállítást.

1. rész

A televíziózás 1957. február 23-án indult Magyarországon.

A Magyar Televízió rendes adásában először 1957 Áprilisában a Népstadionból, a Húsvéti Torna focimeccseit sugározta Szepesi György kommentálásával. (többek között a V.21. Ferencváros – Partizan 1:0, V.22. Ferencváros – Vojvodina 1:0 voltak láthatók)

Igaz, a kísérleti adás részeként már 1956 tavaszán élőben közvetítettek egy magyar-francia válogatott meccset. (Párizs október 7. Fr.o. - M.O. 1-2 Machos, Kocsis)
Grosics Gyula, Kárpáti Béla, Börzsei János, Kotász Antal, Bozsik József, Berendi Pál, Sándor Károly, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor , Puskás Ferenc, Czibor Zoltán
Szövetségi kapitány: Bukovi Márton

Machos:


Kocsis:


1959 novemberében tíz ország vette át a Népstadionból a Magyarország–NSZK (4-3 Tichy 2, Albert, Sándor) labdarúgó-mérkőzés közvetítését.

Az addigi legnagyobb műszaki teljesítményt 1962 hozta, amikor közvetítették a chilei labdarúgó-világbajnokságot. A fekete fehér kép a rádióval szemben nagyobb élményt nyújtott, hisz nem csupán a néző fantáziájára volt bízva a labdajáték nyomon követése.

Az 1966-os világbajnokság volt az első, amelyet világszerte közvetített a televízió, így sokan láthatták amint Albert Flóriánék remek játékkal legyőzik Brazíliát - majd a negyeddöntőben kikapnak a Szovjetuniótól.

1967-ben indult a PAL rendszerű színes adás Európában. Gyorsan terjedt, és a 1970-évek közepére általánossá vált.

1967-ben a Népstadionban megrendezett magyar–szovjet labdarúgó-mérkőzésen dolgoztak először kézikamerával, amelynek súlya ekkor még 17 kg volt.

Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást. Regisztrálj itt!vissza a címoldalra fórum címoldal

Nincs szavazás feltöltve
 
 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 


pakozdfoci.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu